Moim gościem jest Błażej Walczykiewicz z firmy Coffee Support. W poprzednim odcinku rozmawialiśmy o sensoryce kawy. Dziś o Specialty Coffee Association i o pracy w branży kawowej.
W odcinku:
- Jak rozwinął się rynek kawiarni w ostatnich latach?
- Czym jest Specialty Coffee Association
- Dlaczego warto mieć certyfikat ukończenia kursu dla baristów?
- Jakie możliwości daje praca w branży kawowej, jeśli konsekwentnie realizujesz swoje cele i marzenia związane z kawą.
Moim gościem jest Błażej Walczykiewicz z firmy Coffee Support. W poprzednim odcinku rozmawialiśmy o sensoryce kawy. Dla tych, którzy nie słuchali proszę powiedz czym zajmujecie się w Coffee Support.
Witam serdecznie. Dziękuję za ponowne zaproszenie i za kolejną rozmowę o kawie przy kawie.
Prowadzimy firmę konsultingowo – szkoleniową na śląsku.
Sala szkoleniowa i biuro znajdują się w Katowicach. Na co dzień prowadzimy szkolenia, które są w dużej mierze oparte o zakres, wytyczne i metodykę Specialty Coffee Association (SCA) czyli Stowarzyszenie Kawy Wysokiej Jakości.
Są to szkolenia w trzech dziedzinach. Dotyczą sensoryki kawy, inne dotyczą zaparzenia kawy wszystkimi metodami, które są związane z parzeniem kawy.
I wszystkich procesów, które zachodzą w trakcie parzenia kawy.
Oczywiście koronną dziedziną, która często jest najbardziej popularna – to umiejętności barista. Te szkolenia są o prowadzeniu kawiarni, zarządzaniu kawiarnią czy malowaniu wzorów latte. Czyli generalnie wszystko, co jest związane z ekspresem ciśnieniowym i młynkiem.
Szkolenia robimy u siebie na miejscu, ale również w terenie. Współpracujemy również z kawiarniami w całej Polsce, z firmami gastronomicznym i spożywczymi. Mamy szeroki zakres naszego działania.
Przy dzisiejszej sytuacji realizujemy też nasze marzenia i powoli zaczynamy działać bardziej aktywnie w internecie. Czyli w formie krótkich filmów edukacyjnych, kursów online. Możliwe, że jeden z naszych kursów jest już dostępny na stronie.
Wkrótce dalsza część transkrypcji.