Błażej Walczykiewicz – o pracy w branży kawowej. Jakie możliwości daje rynek? (#4)

Moim gościem jest Błażej Walczykiewicz z firmy Coffee Support. W poprzednim odcinku rozmawialiśmy o sensoryce kawy. Dziś o Specialty Coffee Association i o pracy w branży kawowej.

W odcinku:

  • Jak rozwinął się rynek kawiarni w ostatnich latach?
  • Czym jest Specialty Coffee Association
  • Dlaczego warto mieć certyfikat ukończenia kursu dla baristów?
  • Jakie możliwości daje praca w branży kawowej, jeśli konsekwentnie realizujesz swoje cele i marzenia związane z kawą.



Moim gościem jest Błażej Walczykiewicz z firmy Coffee Support.
W poprzednim odcinku rozmawialiśmy o sensoryce kawy. Dla tych, którzy nie słuchali proszę powiedz czym zajmujecie się w Coffee Support.

Witam serdecznie. Dziękuję za ponowne zaproszenie i za kolejną rozmowę o kawie przy kawie.

Prowadzimy firmę konsultingowo – szkoleniową na śląsku.
Sala szkoleniowa i biuro znajdują się w Katowicach. Na co dzień prowadzimy szkolenia, które są w dużej mierze oparte o zakres, wytyczne i metodykę  Specialty Coffee Association (SCA) czyli Stowarzyszenie Kawy Wysokiej Jakości.

Są to szkolenia w trzech dziedzinach. Dotyczą sensoryki kawy, inne dotyczą zaparzenia kawy wszystkimi metodami, które są związane z parzeniem kawy.
I wszystkich procesów, które zachodzą w trakcie parzenia kawy.
Oczywiście koronną dziedziną, która często jest najbardziej popularna –  to umiejętności barista. Te szkolenia są o prowadzeniu kawiarni, zarządzaniu kawiarnią czy malowaniu wzorów latte. Czyli generalnie wszystko, co jest związane z ekspresem ciśnieniowym i młynkiem.
Szkolenia robimy u siebie na miejscu, ale również w terenie. Współpracujemy również z kawiarniami w całej Polsce, z firmami gastronomicznym i spożywczymi. Mamy szeroki zakres naszego działania.

Przy dzisiejszej sytuacji realizujemy też nasze marzenia i powoli zaczynamy działać bardziej aktywnie w internecie. Czyli w formie krótkich filmów edukacyjnych, kursów online.  Możliwe, że jeden z naszych kursów jest już dostępny na stronie.

Wkrótce dalsza część transkrypcji.