Aeropress Mistrzostwa Polski 2024

Katowice – Mistrzostwa Polski Aeropress 2024

Za nami pierwsza edycja lokalnych eliminacji do Mistrzostw Polski Aeropress 2024!

1 miejsce w Katowicach zajęła Natalia Gołyga (Tchibo)
2 miejsce należy Marek Żydek (Serwis – Cafe&Pub)
I 3 miejsce  Miłosz Pracowity

Sprawdź zwycięskie przepisy

Natalia:
Metoda: Invert
Mielenie: Timemore Slim 17 klik
Woda: 87°C, Żywiecki Kryształ
Kawa: 18g
1 klasyczny, zmoczony filtr

1. Wlać około 100-110g wody do aeropressu
2. Timer start
3. Wsypać kawę
4. Dolać wody do 237g
5. Dziabnąć mieszadłem 3 razy powierzchnię kawy
6. Zanurzyć mieszadło głębiej i tylko 3 razy zamieszać od siebie
7. Zakręcić sitko z filtrem jak najszybciej  i w 1:00 obrócić aeropress
9. Przeciskać maksymalnie do 1:25 – gdy zaczynamy słyszeć syk natychmiast przerywamy przeciskanie.
10. Wystudzić napar do temperatury około 55°C (4-5 przelań z wyższej wysokości) i zamieszać.

Marek:
97 stopni (żywiecki)
2 filtry

Rozgrzewamy aero na invercie,
16,5g kawy po odrzuceniu jaśniejszych ziaren
mielenie 23 kliki na comandante

Wsypujemy kawę. Wlewamy 50g wody, mieszamy przez 20s
Czekamy do 1 minuty, dolewamy wody do 187g
Przelewamy dwa filtry wodą, zakręcamy aeropress, wyciskamy powietrze i czekamy do 2:00.
Zakładamy od góry serer, obracamy i…. SHAKE IT!
Wycisk do 2:15 i voila!

Miłosz:
Metoda odwrócona

18g kawy
25 klików

Żywiecki kryształ 94 stopni
6 filtrów: 1 zwykły na spód na niego 2 złożone na pół na to prostopadle kolejne 2 złożone na pół i na górę 1 zwykły

Zaczynam wlewać wodę i po kilkunastu gramach odpalam stoper i wrzucam 18g kawy i zalewam do 185g
Mieszam góra dół od 0:20 do 0:30
1:20 odwracam i przeciskam do 1:40
Uzysk -135g bypass wodą z czajnika do 163g
TDS po bypassie wyskoczył mi 1.90%

Kolejne eliminacje Lani Coffee w kawiarni House Cafe w Olsztynie: 5 kwietnia.