Krzysztof Barabosz – Twarde ziarno do zgryzienia

Krzysztof Barabosz zaczął od pracy za barem w kawiarni Kofeina w Opolu. Teraz jest Head of Coffee w palarni Hard Beans, czyli odpowiada za wyszukiwanie, wybór, palenie i kontrolę jakości w palarni.
 
Ale także badania naukowe i wdrożenie nowych technologii w firmie. Bo Hard Beans – choć powstała zaledwie 4 lata temu –  to dużo więcej niż palarnia. To już swego rodzaju centrum badawcze.
Na „rozkładzie” mają urządzenia do szybkiego przygotowywania cold brew (takie na kilka i takie na kilka tysięcy litrów), młynek mielący ponad 300 kilo kawy na godzinę, linię produkcyjną do puszkowania nitro cold brew…
 
W dniu, w którym nagrywaliśmy rozmowę, Krzysztof oficjalnie dostał się na studia doktoranckie na Politechnice Opolskiej. Będzie pisał pierwszą w Polsce pracę doktorską związaną z kawą speciality („Relatywność struktury ziarna…” – pełną nazwę tylko Krzysztof pamięta). 
 
Rozmawiamy o wielu tematach: poczynając od tego czy warto zmienić swój stary młynek Comandante na najnowszy model, poprzez to w jaki sposób przechowywać zieloną kawę, a kończąc na tym jak Hard Beans zamierza w ciągu najbliższych dwóch lat wszystkie swoje kawy sprowadzać bezpośrednio z plantacji.
 
Mądra, ważna i ciekawa rozmowa. Warto poświęcić półtorej godziny na taką pigułę wiedzy!
 



W rozmowie m.in.:
Worki Grain Pro grainpro.com/grainpro-bag-farm
Młynki Comandante comandantegrinder.com
Hard Tank hardtank.com/pl
Event World of Coffee, planowany w Warszawie w czerwcu 2022 worldofcoffee.org


Zostań naszym patronem. Dzięki Twojemu wsparciu chcemy rosnąć szybciej!

Krzysztof Barabosz – Hard Beans, Podcast o Kawie

Related Posts