Z mikrofonami na Warszawskim Festiwalu Kawy.
W Podcaście rozmawiam m,in. z Maciejem Szymańskim o planach Triggera, warszawskiej palarni kawy, dotyczących przeniesienia do nowego lokalu, inwestycji w piec oraz stworzenia linii produkcyjnej. Trigger cieszy się międzynarodowym uznaniem, które w dużej mierze wynika z sukcesów Mateusza Derkacza, wicemistrza świata w paleniu kawy (World Coffee Roasting Championship 2024), co dodatkowo wzmacnia jej pozycję na rynku. Maciej opowiada, że klienci zamawiają ich kawę m.in. do Hongkongu i Grecji.
W podcaście rozmawiam z Kamą Adamiec, która tuż przed nagraniem wystąpiła na Mistrzostwach Polski Barista. Kama opowiada o swoim “magicznym” występie, który opierał się na doświadczeniach ze szkolenia młodzieży w szkołach gastronomicznych, co zainspirowało ją do stworzenia autentycznej prezentacji. W przygotowania zaangażowanych było około 10 osób, w tym naukowcy z Uniwersytetu Toruńskiego i lokalni artyści.
Kama dzieli się również historią swojej kawiarni Nano w Toruniu, gdzie zorganizowano strefę kibica, aby goście mogli oglądać transmisję z mistrzostw. Z dumą mówi o swojej stałej ekipie pracowników i wyjątkowej atmosferze panującej w lokalu.
W podcaście rozmawiam z Mikołajem Pawlakiem o jego roli sędziego na Mistrzostwach Polski Barista i doświadczeniach związanych z ocenianiem najlepszych zawodników w kraju. Następnie przechodzimy do tematu zmian, które Mikołaj wprowadza w Warsie, aby podnieść jakość kawy serwowanej w pociągach. Rozmawiamy o planach na przyszłość, takich jak wprowadzenie kaw specialty coffee do oferty Warsa!
W odcinku również: Andrzej z Milbok, Tomasz z Warsaw Coffee Tour, Ernest z Oto Coffee, Daniel z Caffe Grano