Wkrótce ustalimy datę najbliższego szkolenia (miejsce Warszawa).
Jeśli jesteś zainteresowany udziałem, proszę o mail na adres kontakt@podcastokawie.pl
Poinformujemy Cię o szczegółach.
Program
Warsztaty parzenia kawy metodami przelewowymi
W luźnej i przyjaznej atmosferze opowiemy co wpływa na smak kawy.
Zdobędziecie umiejętności, które pozwolą zaparzyć smaczną kawę z użyciem drippera V60 i Aeropress’a w domu.
PROGRAM:
1. Cupping
Przygotujemy i posmakujemy 3 różne kawy (dwie świeżo palone z polskich palarni oraz jedną kawę popularnej marki kupioną w markecie).
Opowiemy o różnicy w smaku, znaczeniu jakości ziaren oraz terminu palenia kupowanej kawy.
Dowiecie się o stopieniu palenia kawy. Czyli o różnicy pomiędzy kawą ciemno, a jasno paloną. Opowiemy o różnicy w smaku, znaczeniu jakości ziaren oraz terminu palenia kupowanej kawy.
Dowiecie się jakie ziarna wybrać, aby przygotować lepszą kawę.
2. Nie tylko ziarna – co wpływa na smak kawy kiedy mamy już dobrej jakości ziarno?
Gramatura: kilka słów o dozie kawy w zależnie od wybranej metody parzenia.
Stopień zmielenia kawy: na co warto zwrócić uwagę, aby smaki bogato rozkwitały już w pierwszych sekundach kontaktu zmielonej kawy z wodą.
Temperatura wody: powiemy jaką temperaturę wody stosować aby osiągać pełny i złożony smak kawy
Woda: powiemy jak mineralizacja wody (ilości substancji rozpuszczonej w wodzie) wpływa na smak kawy. Nagraliśmy nawet o tym odcinek podcastu, sprawdź tutaj.
3. Przelewowe metody zaparzania kawy
Krótko omówimy i zaprezentujemy najpopularniejsze metody przelewowe:
• Drip V60
• Aeropress
Instrukcja pozwoli przejść do warsztatu, gdzie będziemy przyrządzać smaczną kawę poznanymi metodami.
4. Warsztaty – czyli to co najważniejsze!
Zaprosimy do pracy w 2 – osobowych zespołach przy stanowiskach wyposażonych w dripper V60 (rozmiar 01 lub większy 02), aeropress (lub aeropress GO), wagę, termometr, dzbanek Hario z profilowaną wylewką.
Pod okiem prowadzącego każdy z uczestników będzie miał okazje zrobić kawę każdą z metod.
Zauważysz, która daje najsmaczniejszy napar wg indywidualnego gustu i smaku.
INFORMACJE DODATKOWE:
Każdy z uczestników otrzyma do ćwiczeń na warsztatach paczkę 250g kawy.
Niewykorzystana część ziaren zabierze ze sobą, aby służyła w dalszym rozwijaniu umiejętności.
Na warsztatach będzie można kupić akcesoria do parzenia kawy (aeropress, drippery, filtry).
Czas trwania warsztatu: 3 do 3,5 h
Miejsce: Warszawa
Data: wkrótce
Prowadzący: informacje wkrótce
Uczestnik otrzyma certyfikat zaświadczający udział w szkoleniu.
Jeśli prowadzisz kawiarnię i chciałbyś zorganizować podobne szkolenie dla swoich pracowników, proszę o kontakt.
Dla zorganizowanych grup prowadzimy szkolenia w całej Polsce.