Paweł Siemaszko – właściciel marki AkVo akvowatersystems.com , ekspert do spraw filtracji wody.
Współwłaściciel palarni Kafar, roaster. Właścicielem kawiarni Kafo w Gliwicach.
Z Pawłem nagraliśmy 2 odcinki.
Zapraszamy do pierwszej części w której zapytaliśmy na co zwrócić uwagę wybierając wodę do parzenia kawy w domu.
W rozmowie nasz gość w prosty sposób wyjaśnia, dlaczego woda jaką użyjemy wymaga odpowiednich minerałów.
W prosty, a niekiedy aby przedstawić skomplikowane mechanizmy nawet w uproszczony sposób, mówi o buforach, jonach i zmianach PH.
W odcinku posłuchasz o wodzie najczęściej kupowanej przez homebaristów, czyli o Żywieckim Krysztale oraz o popularnych kuchennych dzbankach z filtrem typu Brita lub Dafi.
W sklepie internetowym naszego gościa znajdziesz zestaw edukacyjny AkVo. W skład zestawy wchodzą odmierzone ilości soli, które należy rozpuścić w 1L zdejonizowanej lub zdemineralizowanej wody.
Wkrótce druga część rozmowy w której Paweł przedstawi rozwiązania dla kawiarni.
W czasie, kiedy opublikowaliśmy odcinek podcastu na temat wody, James Hoffmann na swoim kanale poruszył podobny temat. Umieścił film z porównaniem rozwiązań filtracji wody.
W filmie:
Third Wave Water: thirdwavewater.com
GC Perfect Water: globalcustomizedwater.com
Perfect Coffee Water: perfectcoffeewater.com
Aquacode: instagram.com/aquacode_brew/