Wojciech Rzytki CoffeeLab Rafał Kaniewski Java Coffee palarnia kawy

Wojtek i Rafał to head-roasterzy, czyli główni palacze w swoich firmach. To oni odpowiadają za dobór zielonego ziarna i od nich zależy jak to ziarno będzie smakowało po wypaleniu.
Są kumplami, ale też pracują w konkurencyjnych firmach. Mimo że wiele ich łączy (pracowali w naprawdę wielu warszawskich kawiarniach, obaj też „szefowali” za piecami w CoffeeLab), to sporo ich też dzieli. Zarówno w podejściu do pracy, jak i swoich kawowych wyborach. Jeden wciąż stoi codziennie za piecem, drugi woli oddawać sprawę w ręce pracowników. Jeden wybiera „szeroko”, drugi – tylko to, co lubi… Zapraszamy do czołowych palarni polskiego świata kawy.
Przed rozmową zaglądamy też do Błysk Espresso Bar – nowego lokalu speciality na warszawskim Żoliborzu.

Naszymi gośćmi są:
Wojciech Rzytki – CoffeeLab
Rafał Kaniewski – Java Coffee
Błysk Espresso Bar
Odcinek nagraliśmy w LAS Lokalna Atrakcja Stolicy
Zdjęcia: Ewelina Wiercińska

Patronem podcastu jest Brita – producent profesjonalnych filtrów do wody dla gastronomii.

Wojciech Rzytki CoffeeLab Rafał Kaniewski Java Coffee palarnia kawy

Wojciech Rzytki CoffeeLab Rafał Kaniewski Java Coffee palarnia kawy

Posłuchaj również: 
Woda ma znaczenie. Jak filtrować w domu i w kawiarni?
Paula Gwarek i Błażej Walczykiewicz  Q-Graderzy z misją