Michał Sitarek rozwija start up kawowy Zaparz mnie
Nagranie jest jedynie zapowiedzią pełnego odcinka.
W krótkiej rozmowie Michał
- wyjaśnia czym jest Zaparz mnie
- opowiada skąd pomysł na saszetki z kawą.
Michał Sitarek związany jest z kawą speciality od 6 lat. Śledzi najnowsze trendy branży kawy na świecie i przenosi ciekawe rozwiązania na lokalny rynek.
Zadzwoniłem do Michała i zadałem kilka pytań.
Cześć Michał ! Wkrótce będziemy mieli okazję spotkać się i dłużej porozmawiać o projekcie. Dziś kilka zdań, które potraktujemy jako zapowiedź podcastu. Powiedz jak powstawało Zaparz mnie?
– Cześć ! Pomysł na Zaparz mnie powstał bardzo dawno temu. Siedzę w kawie od 2015 roku. Pomysły, aby ułatwić parzenie kawy speciality w domu powstał właśnie w 2015 roku. A dokładnie kiedy Filip Kucharczyk został mistrzem Polski Aeropress, a rok później mistrzem świata Aeropress. Nie wiem czy wiesz, ale parę rund zawodów Mistrzostw Polski – Filip Kucharczyk pracował i parzył na kawie zmielonej wcześniej i zapakowanej próżniowo. Tak przy okazji startowałem z nim w grupie i odpadłem 🙂
I wtedy wyklarował mi się pomysł. Pomysł na zrobienie takiej convenience coffee w segmencie speciality. Jednak nigdy nie było na to czasu. Praca w kawiarni to zawsze dużo różnych rzeczy na głowie.
I kiedy nastała pandemia okazało się, że mamy więcej czasu. Stwierdziłem, dlaczego by tego pomysłu nie zrealizować?
W kawiarni Czytelnia stwierdziliśmy, że spóbujemy pomielić trochę kawy, zapakować próżniowo i zobaczyć jak nasi goście na to odpowiedzą. Pierwsze próbki ocenili bardzo dobrze. Nie widzieli różnicy pomiędzy kawą mieloną bezpośrednio przed parzeniem, a zmieloną wcześniej i zapakowaną w szaszetkę.
I pomału zaczęliśmy ten pomysł rozwijać.
Posłuchaj dalszej części naszej rozmowy w podcaście.