Kawa. To proste! Przewodnik kawosza

Autorzy: Sebastien Racineux, Chung-Leng Tran

Z recenzji dowiesz się:
✓ Dlaczego warto przeczytać tę książkę i co czyni ją wyjątkową wśród innych przewodników.
✓ Jakie tematy poruszają autorzy w każdej części i czego nowego możesz dowiedzieć się o parzeniu kawy.

Książka zaskakuje szerokim przekrojem tematów. Dzięki estetycznym grafikom i przemyślanemu układowi jest czytelna i łatwa w odbiorze dla czytelnika. To jej ogromny atut! Doskonale przygotuje Cię do udziału w szkoleniach z parzenia kawy oraz poszerzy Twoją wiedzę, zanim sięgniesz po dodatkowe instrukcje na YouTube. W przeciwieństwie do ogólnych przewodników szeroko i w przystępny sposób omawia zagadnienia związane z kawą.

 

Kawa. To proste! Przewodnik kawosza

 

Bardzo dobrym pomysłem autorów było zaproszenie do autodiagnozy z przymrużeniem oka. Nigdy wcześniej nie zastanawiałem się, jak postrzegam siebie, a z uśmiechem zaznaczyłem postać entuzjasty z hasłem „Wpadnij na kawkę”.

„Kawowe rozmaitości”

Pierwszy rozdział to „Kawowe rozmaitości”. Poza wspomnianym zabawnym testem rozdział od kolejnej strony nabiera powagi i dowiesz się, co oznaczają terminy takie jak blend, cupping i czym jest tamper. W części poświęconej zawodom związanym z kawą poznasz główne postacie, które pracują z surowcem – od baristy, po roastera i kupca reprezentującego importera zielonego ziarna.

„Jak przygotować kawę”

W drugim rozdziale „Jak przygotować kawę” znajdziesz odpowiedź na pytanie, dlaczego myślenie o parzeniu kawy w domu warto rozpocząć od kupna młynka. Dalej czas na wyjaśnienia o znaczeniu stopnia mielenia kawy.

Na stronach oznaczonych w górnym rogu hasłem „ekspert” przeczytasz wskazówki dotyczące czyszczenia młynka i dowiesz się jak zbudowany jest młynek, co z pewnością przyda Ci się jeśli zdecydujesz się na zakup.
Znajdziesz tu także informacje o filtracji wody. Jeśli potrzebujesz więcej informacji o wodzie, sprawdź nasz odcinek Podcastu.

W tej części jest również sporo na temat świadomego analizowania kawy, którą pijesz. Wyobrażam sobie, że wraz z zagłębianiem się w zagadnienie, będziesz z większą uwagą zwracał uwagę na jej smak. Być może będziesz również bardziej wymagający, a Twoje oczekiwania będą rosły. Jednak ten rozdział zapamiętasz jako ten, w którym stawiałeś pierwsze kroki – to tu znajdziesz ściągawkę na temat analizy pod kątem: body i posmaku.

Jeśli była mowa o młynkach, to czas na kilka stron o ekspresach – od kawiarnianych, tych naprawdę dużych spotykanych w kawiarniach, gdzie czas jest na wagę złota a bariści mogą jednocześnie parzyć 3 kawy, po domowe. To tutaj znajdziesz wskazówki, jaki ekspres wybrać dla siebie. Tradycyjnie, w dziale „ekspert”, poprzeczka jest podniesiona wyżej – tu autorzy wyjaśniają jak czyścić i jak dbać o ekspres.

Kawa. To Proste. Książka

Skoro mamy już młynek i ekspres, teraz możemy przejść do przygotowania idealnego espresso. W książce znajdziesz szczegółowe informacje o wszystkich aspektach parzenia espresso, w tym o jego parametrach. Dowiesz się, jakie są optymalne proporcje kawy do wody, jak dobrać odpowiednią temperaturę i czas ekstrakcji, aby uzyskać doskonały napar. Autorzy opisują również, jakie jest właściwe ciśnienie w ekspresie. Na tym etapie wiesz już jakie znaczenie ma rodzaj i świeżość ziaren. Te wskazówki pozwolą Ci przygotować espresso, które będzie esencjonalne, aromatyczne i perfekcyjnie zbalansowane – dokładnie takie, jakiego można oczekiwać w najlepszych kawiarniach. Dzięki tym informacjom staniesz się prawdziwym mistrzem w parzeniu espresso w domowych warunkach.

Następnie, chyba to, co najłatwiejsze do stawiania pierwszych kroków – metody przelewowe. Lista niezbędnych akcesoriów obejmuje: wagę, młynek, filtry, stoper. Warto dziś wyposażyć się w wagę ze stoperem. Znajdziesz też tutaj podstawowe wskazówki dotyczące parzenia w najpopularniejszych metodach jak French Press, Aeropress, Chemex i V60.

Przelewowy ekspres to godne miejsce dla nieśmiałej grafiki wskazującej na popularny ekspres marki Moccamaster (wciąż król w swojej kategorii). W dziale „ekspert” dowiesz się więcej o znaczeniu mielenia, konsekwencjach drobnego i grubego mielenia oraz o stosunku kawy do wody. Te informacje będą dla Ciebie niezbędne, bez względu na to, czy w Twojej kuchni stanie ekspres przelewowy, czy szafka będzie pełna akcesoriów do parzenia.

Na końcu zaskoczył mnie dział o cold brew (często kawa w puszcze, jaką już dziś znajdziesz w większości osiedlowych sklepów). Omawiamy je w Podcaście jako rozwijający się trend.

Rozdział trzeci „Palenie kawy”.

Z uśmiechem widzę wskazówki dotyczące palenia kawy w zaciszu domowym. To kolejny trend w 2024 roku.
Tu dowiesz się także, co można wyczytać z opakowania kawy. Jednak na tym etapie książki zapewne już wiesz, na co zwrócić uwagę, a w Twojej kuchni już są lub rezerwujesz miejsce na naczynia do parzenia metodą, która najbardziej Cię zainteresowała.

W częsci „Gdzie kupić kawę” znajduje się wzmianka o kawach z najwyższej półki. Mowa tu o  Cup of Excellence oraz wskazówki, jak przechowywać kawę w domu. Rozdział zamyka ilustracja koła smaków.

„Uprawa kawy”

„Uprawa kawy” ostatni dział i nie ma lepszego sposobu na zakończenie tej historii. Znajdziesz tu podstawowe informacje o plantacjach, procesach obróbki oraz charakterystykę kaw pochodzących z różnych krajów. Patrząc na rozwój rynku, szczególną uwagę zwracam na dekofeinizację i omówienie jej metod. Kawy bezkofeinowe zajmują coraz więcej miejsca na kawiarnianych i sklepowych półkach.

Jak o tym nie przeczytasz, to o tym usłyszysz – w Podcaście! 😉

W książce na pewno w miejscu o latte art warto byłoby napisać o napojach roślinnych, które już zdobyły popularność i weszły do menu kawiarni oraz zagościły u homebaristów. Jest o Fair Trade, jednak powiedziałbym również o znaczeniu transparentności i zrównoważonym rozwoju. Wydaje mi się też, że rynek kawy specialty jest większy niż wspomniane w książce 1%. Brakuje także informacji o mistrzostwach w parzeniu kawy. Warto również sięgnąć po nowości i wśród popularnych metod parzenia kawy przelewowej dodać informacje o tych nowych metodach, takich jak np. Origami.
Dla mnie to dobry pomysł, aby poświęcić uwagę tym tematom w Podcaście.

Moim zdaniem książka jest doskonała dla każdego, kto interesuje się kawą. Dzięki ilustracjom i doborowi treści zyskuje przewagę nad wiedzą serwowaną w mediach społecznościowych. Pozwala stawiać pierwsze kroki z kawą, ale też dzięki szerokiemu podejściu do tematów, z pewnością zaskoczy niejednego domowego baristę.

Osobiście cieszą takie książki wydawane w 2024 roku, ponieważ mimo rosnącego zainteresowania kawą specialty, przyczynią się one do jeszcze szybszego zwiększenia grona osób sięgających po kawę wysokiej jakości.

Podsumowanie:
✓ Dzięki estetycznym grafikom i przemyślanemu układowi jest czytelna i łatwa w odbiorze dla czytelnika. Dobry wybór zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłośników kawy.
✓ Zaskakuje szerokim przekrojem tematów. Nie tylko szczegółowo omawia zagadnienia związane z parzeniem kawy, ale również znajdziesz porady dotyczące sprzętu, metod parzenia i sensoryki.

Paweł Kwiatkowski
Podcast o Kawie

Kawa. To proste

Wydawnictwo: Znak Koncept
Data 1. wyd. pol.: 2024-11-04
Liczba stron: 192
Język: polski
ISBN: 9788324085132
Tłumacz: Agnieszka Dywan

Kup w Empik.com

Dodaj gwiazdki w serwisie Lubimy Czytać

Artykuł powstał dzięki współpracy z Księgarnią ZNAK


Posłuchaj rozmowy z Mateuszem i Maciejem właścicielami palarni kawy Trigger 

Podcast o Kawie jest dostępny w Spotify, Apple Podcast i na You Tube.

Dziękuję za przeczytanie artykułu! Na naszej stronie i w Podcaście omawiamy najważniejsze wydarzenia z branży kawy.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas na SpotifyApple PodcastYouTube, odwiedź nasz LinkedIn i instagram.